Waarom ‘moeten’ we zoveel van onszelf?

In mijn omgeving hoor ik steeds vaker ik ‘moet’ nog dit en ik ‘moet’ nog dat… Zeker van mijn vriendinnen, trouwens een mooie inspiratiebron voor me. Zo hoor ik ze vaak zeggen: ‘De kinderen moeten naar school, ik moet het huis nog poetsen, de kinderen moeten naar zwemles, ik moet nog gaan sporten’ en ga zo maar verder. Je kunt zelf vast ook wel wat voorbeelden bedenken die je van jezelf ‘moet’. Waarom draai je het niet om en ga je van het ‘moeten’ willen maken? Dus ik wil mijn kinderen naar school brengen, ik wil graag de huur betalen, ik wil mijn huis poetsen… Nu zie ik je denken: ‘Waarom zou ik dat willen?’ Nou, dat ga ik je vertellen! Je wilt toch graag je huur betalen want je woont graag in jouw huis. Woon je er niet graag dan moet je gaan verhuizen! ‘Ik wil graag mijn huis poetsen omdat ik het graag schoon heb thuis en daarmee ook mijn hoofd leeg heb’. Je leeft toch graag in een schoon huis en dus ja, wil je graag poetsen. Door ‘moeten’ te vervangen met ‘willen’ ga je ook anders naar de activiteit kijken en ook anders over gaat denken. Wat er dan gebeurd is dat jij jezelf gaat afvragen, wil ik dit ook écht? En alle andere dingen die je dan nog moet van jezelf en niet wilt, moet je dan ook niet doen. Want wie zegt dat je dat moet doen? Wie legt jou dat op? Meestal, of beter gezegd altijd, leggen we deze dingen onszelf op. Probeer het voor een week en kijk dan wat het met je doet!  Ik heb één jaar geleden besloten dat ik alleen nog maar dingen doe die ik echt wil en niet meer moet van mezelf. Dit geeft me zoveel meer rust en brengt mij zoveel meer. Nu zie ik je denken maar ik heb helemaal geen zin om de huur te betalen, dan betaal je hem toch lekker niet! Ja, maar dan kan ik niet in mijn huis blijven wonen. Precies! Ik wil graag in mijn huis blijven wonen omdat ik mij er thuis voel. Dan betaal ik daar ook graag huur voor en ben ik dankbaar dat ik er woon!

Wat ik je wil meegeven is dat je vaak dingen moet van jezelf en dit jezelf oplegt. Ga er anders over denken en ze waarderen! Zo wordt het leven een stuk positiever, leuker en ga je de dingen doen doe je echt wilt! Heel veel succes ermee. Laat mij weten hoe het je vergaat dat vind ik altijd leuk om te horen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.