Angst

Wat is angst eigenlijk? Volgens de Dikke van Dale is angst: een gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid, iets met angst en beven tegemoet zien, ergens erg tegen opzien, het vrezen, hij stond duizend angsten uit en natuurlijk letterlijk in angst zitten. Maar hoe kijk jij tegen angst aan? Wat is jouw grootste angst? Waar ben je eigenlijk bang voor? Angst is iets dat in ons hoofd zit. Je kunt angst hebben voor spinnen of slangen misschien, of voor vogels en ga zo verder. Maar wat is de angst die ons tegenhoud om onze grootste dromen en wensen na te streven? Waarom kiezen we niet voor onze droombaan of maken we die grote reis die we zo graag willen maken? Waarom kiezen we er niet voor wat we diep van binnen het liefste zouden willen doen? Dan komen er gedachten in ons hoofd die zeggen: ‘je bent niet goed genoeg’, of ‘wat zullen anderen wel niet van me denken’, of erger nog ‘wat als ik faal?’. Iedereen herkent het wel bij zichzelf. Vaak laten we ons leiden door angst en door wat anderen mensen over ons zouden zeggen waardoor we vaak veilige keuzes maken en niet ons hart of onze intuïtie volgen. De gedachte van angst kan zo destructief zijn dat die elke kans op succes en uiteindelijk een mensenleven kan vernietigen. Wat gebeurt er als we deze angstgevoelens analyseren? Waar ben je eigenlijk bang voor? Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Wat als je faalt? Wat zouden anderen over je kunnen zeggen? Wat als je over deze angst heen stapt, wat gebeurt er dan? Stort dan onze wereld in? Nee, natuurlijk hoor ik je denken, maar toch doe je het niet.

Wat als ik je zeg dat jij deze gedachten over angst niet zelf bent? Jij bent namelijk wel de denker van die gedachten maar je bent deze gedachten niet. Wat als je je dat realiseert? Ik ben het experiment aangegaan en heb mijzelf met mijn angsten geconfronteerd en deze geanalyseerd. Waar ben ik nu eigenlijk bang voor of beter gezegd waarom ben ik er bang voor?

Mijn grootste angst is zichtbaar zijn! Als ondernemer wordt mij vaak verteld dat ik zichtbaar moet zijn. Diep van binnen heb ik daar grote angst voor. Bang dat mensen zien wie ik werkelijk ben, bang wat anderen over me zullen zeggen, de angst om gezien te worden. Maar wat als ik daarover heen stap en mij juist heel erg zichtbaar maak. Wat als mijn enthousiasme gaat winnen van mijn angst? Dat ik zo zichtbaar ben dat niemand er meer omheen kan? Het resultaat? Heftig! En zeer confronterend! Maar zeker trots op het resultaat en mijn vraag is nu aan jou: Wat is jouw grootste angst? Durf jij hier over heen te stappen? Ga jij het experiment met me aan? Laat me weten wat jouw grootste angst is en misschien kan ik je wel helpen om hier over heen te stappen?

Foto gemaakt door: Morris Photography

4 reacties op “Angst”

  1. Pingback: Waarom persoonlijke ontwikkeling? - Joyfulness

  2. Pingback: Loslaten - Joyfulness

  3. Pingback: Een leven vanuit ease and flow... - Joyfulness

  4. Pingback: Ik schijt in mijn broek voor verandering - Joyfulness

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.