Niet alles is rozengeur en maneschijn

Vaak hoor ik mensen tegen me zeggen: ‘Bij jou gaat alles zo perfect!’ of ‘jij bent altijd zo positief!’ of nog erger ‘Hier is onze positiviteitsgoeroe weer’. Alsof ik de nieuwe Emile Ratelband van het Zuiden ben en de hele dag maar ‘Tsjakka’ roep. Mijn excuses, maar hier moet ik wel heel erg hard om lachen. Vroeger zou me dit raken maar vandaag de dag niet meer. Het maakt mij niet meer zoveel uit wat andere mensen van mij vinden of over mij denken. En nee, bij mij is het niet altijd even leuk en positief. Ook ik heb wel eens een kutdag. Het gaat erom hoe ik ermee omga. Ik ben ook wel eens boos of verdrietig en laat dit ook toe. Maar van zelfmedelijden is nog nooit iemand rijker geworden. Zo heb ik onlangs een miskraam gehad, en ja dat is heftig, en ja dat is klote. Maar ik heb ervoor gekozen om niet in het verdriet te blijven zitten en er de positieve kant van te zien. Ik kan wel boos zijn maar op wie? Om mezelf? Op mijn partner? De natuur zegt dat het niet goed was, dus kan ik alleen maar blij zijn dat mijn lichaam hier zo op reageert. Nu zie ik je denken waar zit dan het stukje positiviteit hier? Een op de tien vrouwen krijgt in Nederland een miskraam en als ik die ene vrouw ben die de miskraam heeft, dan betekent dat er 9 andere wel een gezond kindje krijgen. En daarbij ik heb al een gezond kind. Nu mag je denken die is gek geworden of heftig dat ze dit zo opschrijft. Maar eerlijk gezegd boeit mij dat helemaal niet. Ik voel me er goed bij en als iemand boos, geïrriteerd of teleurgesteld tegen mij reageert, kies ik ervoor om vanuit liefde te reageren in plaats van boos. Op facebook en Instagram leven we allemaal ons mooiste leven. In werkelijkheid durven we onze ‘echte ik’ niet te laten zien of laat staan erover te spreken. Ga voor jezelf maar na. Iemand vraagt aan je: ‘En hoe gaat het met je?’, jij: ‘Ja goed!’ Maar in werkelijkheid heb je gewoon even een kutdag. Je zal mij nooit horen roepen dat het leven altijd fijn is en dat ik altijd geluk heb. Maar ik kies er wel voor om hier niet in te blijven hangen. Overgave en acceptatie zijn hierin het sleutelwoord. Kan ik de situatie zelf niet veranderen? Dan geef ik me er aan over en het accepteer het. Kan ik de situatie wel veranderen? Dan verander ik mijn gedrag en daarmee verander ik de situatie. Ben ik dan opeens een ander persoon? Nee! Ik ben nog steeds dezelfde, alleen mijn gedrag is anders. Positief in het leven staan is een keuze. En die keuze maak je echt zelf. Ik kies ervoor om niet in de negatieve emoties te blijven hangen. Ik kies ervoor om niet boos terug te reageren tegen een ander in een conflict of ruzie.

Geloof je me niet? Of wil ik perse gelijk hebben? Doe ermee wat je wilt. Probeer het een keer. Ben jij in de komende dagen geïrriteerd, boos of teleurgesteld in iemand? Kijk eens naar de persoon en bedenk minimaal één positief ding aan hem of haar. Wedden dat je er nog iets van kan leren? Jij kiest ervoor om boos, geïrriteerd of teleurgesteld terug te reageren. Wat gebeurt er als je ervoor kiest om begrip te tonen voor die persoon of zelfs jouw hulp aan te bieden? Wat doet dit met de situatie? En wat doet dit met jou? Jouw gedrag is jouw spiegel. Zie of benader je de wereld negatief dan zal deze ook negatief zijn. Zie of benader je de wereld positief dan is de wereld ook positief.

1 reactie op “Niet alles is rozengeur en maneschijn”

  1. Pingback: Loslaten - Joyfulness

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.