Waarom persoonlijke ontwikkeling?

De vraag: ‘Waarom zou ik iets aan persoonlijke ontwikkeling moeten doen?’ krijg ik vaak van mensen. Of ze geven de opmerking dat het niets voor hen is en dat is helemaal prima. Maar wat houdt persoonlijke ontwikkeling eigenlijk in en wat kan het voor jou doen? Met persoonlijke ontwikkeling kom je erachter wie je echt bent. Je leert jezelf kennen en je ontdekt wat jou echt gelukkig maakt in het leven. We hebben allemaal hetzelfde doel in ons leven en dat is gelukkig worden. Tijdens het coachtraject leer ik je hoe jij gelukkig kunt worden en waarmee. We zijn op deze aarde gekomen om te groeien en onze lessen te leren. Maar de allerbelangrijkste reden waarom we hier zijn is om plezier te hebben. Plezier in het leven en plezier in de dingen die we doen. Een joyful-bestaan! Maar wat maakt jou nu echt gelukkig? Dat is voor iedereen anders. Voor de een is dat voldoening in zijn werk en voor de ander misschien wel verre reizen maken. De vraag die ik hierbij vaak stel, is: ‘Wat wil je nu echt in het leven? Wat zou jij nu echt nog willen leren of willen ervaren?’ Wat is het eerste antwoord dat bij je opkomt? Meteen daarna komt vaak zo’n ‘stemmetje’ dat zeg ‘dat kan niet, het geld is er niet of daar ben ik veel te oud voor.’ Misschien vertelt het je wel dat je rekening moet houden met je gezin. Dit ‘stemmetje’ hebben we allemaal en beschermt ons in zekere zin ook. Toch laten we ons vaak tegenhouden door wat het ons vertelt.

Hoe vaak zeg jij ‘ja’ tegen de dingen die je echt wilt en hoe vaak zeg jij ‘nee’ tegen de dingen die je niet wilt? We laten ons vaak sturen door wat onze omgeving ons vertelt of we houden juist teveel rekening met onze omgeving. Wat als je jezelf op de eerste plaats gaat zetten en alleen maar ‘ja’ gaat zeggen tegen de dingen die jij echt wilt?

Wat is jouw allergrootste droom? En doe jij al iets om die droom werkelijkheid te laten worden? Waar wacht je nog op? Tot het moment dat de kinderen groot zijn? Dat vaak resulteert in dat het dus nooit meer gebeurt. Of wacht je tot op je sterfbed? Tot het moment dat je er echt spijt van hebt? Wat is jouw allergrootste verlangen? En wat zegt dat ‘stemmetje’ erover? We noemen dit ‘stemmetje’ voor het gemak even de Gremlin. Kennen jullie die film nog uit de jaren ’80 waar lieve, kleine en fluffy poppetjes veranderen in groene, enge en vieze wezentjes. Dit is dat ‘stemmetje’. Het vermomt zich als iets dat we doorzien, omdat het ons wilt beschermen maar in principe houdt deze Gremlin ons klein en houdt alles wat we echt willen tegen. Ik leer jou hoe jij minder naar dit stemmetje gaat luisteren, zodat jouw dromen wel gaan uitkomen.

Als je aan die grote droom denkt, waar ben je dan bang voor? Welke angsten roept hij op? En waar zijn deze angsten op gebaseerd? Wat houdt je tegen? In deze tijd zijn we meer aan het ‘overleven’ dan aan het leven! Persoonlijke ontwikkeling zorgt ervoor dat je weet wie je echt bent en gaat doen wat jij echt wilt. Dat je weer gaat genieten van de dingen om je heen. Je tevreden bent met het leven dat je leeft en je zelf creëert. Jij bent de creator van je eigen leven. Jij neemt het heft in eigen handen, je staat zelf aan het roer en bepaalt zelf welke koers je vaart.

En nu hoor ik je denken: ‘Joyce, maar dit is toch volledig egoïstisch wat je nu zegt. Als ik alleen maar aan mezelf denk?’ Maar wat zou er met jou gebeuren als jouw droom echt werkelijkheid zou worden? En met je omgeving? Wat voor leven zou je dan hebben? Wat zou je anderen kunnen bieden? Hoe zou jij je voelen als je wist wat jouw volgende stap zou zijn?

Meer weten over zelfontwikkeling? Download hier mijn gratis
e-book: https://joyfulness6355.activehosted.com/f/3

Geïnspireerd door mijn verhaal? Laat een bericht achter dat
vind ik altijd leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.