Wanneer maak je nu de juiste keuze?

Je staat op het punt om een nieuwe opleiding te kiezen of je wilt misschien een andere baan? Dit zijn voorbeelden van grote keuzes in je leven. Keuzes maken doe je elke dag. En misschien zegt je eerste gevoel wel meteen JA! Maar dan slaat de twijfel toe. Het voelt alsof je op een kruispunt staat. Maar welke kant ga je op? Welke kant kies je? Ga je naar rechts of ga je naar links? Bij alle keuzes die je tegenkomt in je leven ervaar je dit dilemma. Misschien heb je het zelfs als bij hele simpele dingen als: ‘Wat gaan we vanavond eten?’ Je weegt de voordelen af tegenover de nadelen, ook daar kom je niet verder mee. Je gaat polsen bij je omgeving maar daar word je ook niet wijzer van en ga je eigenlijk nog meer twijfelen. Wanneer maak je nu eigenlijk de goede of juiste keuze? Wat is dan een goede keuze?

Waarom twijfelen we zo er of we de juiste keuzes maken en waar baseren we het op welke keuze de juiste is voor ons? Wat er vaak gebeurt is dat er dan geen keuze wordt gemaakt of dat de omgeving de keuze maakt. Omdat we zelf niet durven kiezen of niet weten wat we moeten kiezen, vaak is dit uit angst. Angst voor wat er gaat komen, angst voor de foute keuze die we denken te maken. We laten dan bijvoorbeeld een partner kiezen of we laten het afhangen van andere factoren uit onze omgeving. Want ja, een partner kent mij toch als beste en heeft toch het beste met me voor?

Maar is dat wel zo? Kent onze omgeving ons het beste? Bijvoorbeeld je vader of je moeder? Mijn antwoord is nee. Jij kent jezelf het beste, beter dan wie dan ook. En ja, je omgeving bedoeld het allemaal heel goed. Maar willen jou (overigens met hun beste bedoelingen) in bescherming nemen en houden je vooral waar je bent. Jouw eigen intuïtie gaf meteen al een eerste gevoel van: JA, dat wil ik! Alleen wat er dan in ons brein gebeurt is dat ons ‘ego’-stemmetje meteen hierover heen gaat en jou verteld waarom je het juist allemaal niet zou moeten doen. Nu ga ik niet beweren dat je meteen overal ja op moet gaan zeggen maar wil je laten voelen dat je als je een juiste keuze wilt maken voor jezelf, je naar jouw eigen gevoel moet luisteren. Dat weet namelijk altijd het juiste antwoord. Door gewoon echt te voelen (en niet te gaan denken) van wat wil IK nu eigenlijk kom je erachter wat de juiste keuze en beste keuze is voor jezelf. Probeer het maar eerst bij iets kleins. Laat ook de mening (hoe goed bedoeld ook) hier geen invloed op hebben, maar ga kijken wat wil jij! Jij bent de baas over je eigen leven en laat niet iemand anders dat zijn. Jij bent volwassen en jij kan heel, maar dan ook heel goed een keuze maken voor jezelf. En dat antwoord hoeft dus ook niet altijd ja te zijn. Nee is ook een antwoord.

Geen keuze maken is trouwens de slechtste optie van de drie. Want dan laat je het aan je voorbij gaan en heb je er geen invloed op gehad. We vragen ons dan ook vaak af: ‘Wat als ik de verkeerde keuze maak? Wat dan?’ Dan kom je toch op je keuze terug? Je mag namelijk altijd op je keuze terugkomen. Op dat moment voelde dat misschien zo, maar het kan morgen weer anders zijn. Het is jouw leven en dus jouw keuze en dan mag jij ook beslissen als die keuze anders is. Jij weet zelf heel goed wat je wilt alleen laat je vaak de beslissing aan een ander. Waarom doen we dat eigenlijk? Ga eens op zoek naar dat wat jij echt wilt. Wat wil jij nu echt? Wat staat je of wie staat je in de weg om een keuze te maken? En waarom maak je de keuze niet? En welke keuze zou je willen maken? Wat of wie houd je tegen?

‘Maar Joyce, geef dan eens een voorbeeld?’

We worden al als jong volwassenen voor een keuze gesteld, over bijvoorbeeld een beroep. Er wordt je dan ‘wijsgemaakt’ dat je voor een beroep moet kiezen waar je jouw hele leven in gaat werken. Dus welke opleiding wil je gaan doen. Wat als ik je vertel dat dat helemaal niet hoeft, je hoeft niet te kiezen voor de rest van je leven. Je kiest nu voor iets dat op dit moment bij je past en morgen mag dat weer anders zijn. Wie verteld je dat dat niet mag? Het is jouw leven! Je kiest voor iets wat op dat moment goed voelt.

Welke keuze zou je nu het liefste maken als er geen belemmeringen zouden zijn van buiten af? Geen invloed van een partner, een ouder of vrienden? Geen invloed over geld? Als geld in overvloed was? Als tijd in overvloed was? Als kennis in overvloed was? Wat zou je dan kiezen? Wat wil jij? Als jij je dromen wilt waarmaken, welke keuze zou jij dan gaan maken?

Durf jij die keuzen te maken?

Wil jij kans maken op een gratis persoonlijk adviesgesprek? Aan het einde van elke maand selecteer ik namelijk één persoon voor een gratis persoonlijk adviesgesprek. Wil jij ook kans maken? Vul hier deze korte vragenlijst in.

1 reactie op “Wanneer maak je nu de juiste keuze?”

 1. Erik van Rijswijk

  Best Joyce,
  Ik lees je pagina omdat ik op zoek ben naar hulp bij een keuze die ik heb gemaakt. Ik heb weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld en heb moeite met keuzes maken. Dat komt denk ik omdat ik erg gepest ben. Daar heb ik later een weg in gevonden door dingen te doen waar ik goed in ben. Vooral sporten en muziek maken. Daardoor voelde ik mij bevestigd en sterker en voelde mij goed. Het minderwaardige gevoel kon ik vaker onderdrukken, maar het zat er nog wel. Ik heb ook veel bevestiging nodig. Ik heb daarna tegenslagen gehad met mijn gezondheid waardoor mijn zelfbeeld is aangetast. Ik ben in een overlevingsstand gegaan en ook is de onzekerheid weer terug gekomen. Het accepteren van de situatie en het zoeken naar alternatieven is deels gelukt. Ik ben intussen wat ouder geworden, middelbare leeftijd, maar voel me niet volwassen. Mis vaak het gevoel van geluk en vertrouwen. Mis ook liefde en verbinding.
  Nu zit ik dus in een heftige situatie. Ik heb vanuit de behoefte een positieve nieuwe start te maken een huis gekocht. Ik had een beeld voor ogen van hoe het eruit zou zien. Ik woon leuk en veilig, maar ik woon er al 20 jaar en ik mis ruimte en een tuin. Waar ik nu woon is tegen een stad in een mooie groene buurt, met gezellige huizen en parken, waar ik alles bij de hand heb. Omdat een groter huis in deze buurt niet te betalen is heb ik niets kunnen vinden tot kort geleden. Ik zag een huis wat ik mooi vind en groter is. Het nieuwe huis ligt in een dorp, en is veel stiller met minder mogelijkheden tot contact maken. Ligt wel tegen de Veluwe aan, maar ook dat is stil in je eentje. Ik heb heel veel getwijfeld erover, maar heb mij laten vooral laten leiden door vrienden. Omdat ik ook steeds bevestiging nodig heb heb ik achteraf te snel besloten. Ik twijfelde aan de ligging en het gevoel over de buurt, of die bij mij past. Ik heb alles weggeredeneerd om anderen niet teleur te stellen. Wist gewoon niet of het angst was of iets anders. Die anderen voelden niet wat ik voelde en hebben oplossingen aangegeven waar ik dan weer in mee ben gegaan. Ik wilde hun ook niet teleur stellen, want zij vonden het vooral positief voor mij. Het is niet hun fout, het is de mijne. Ik kan niet meer terug want alles is geregeld. Nu ik alles terug kijk weet ik dat het gewoon stom is geweest en heeft te maken met onzekerheid en geen eigen keuze kunnen maken. De verhuizing komt eraan en ik blijf hangen in de rouw om het verliezen van mijn huis en omgeving en naar het nieuwe huis moeten. Ik slaap erg slecht en blijf piekeren. Heb ook hevige angsten en stress en onzekerheid over veiligheid. Mijn vrienden praten mij moed in en zeggen dat het goed uit kan pakken en het een kans moet geven. Ze zeggen je kan altijd weer verkopen, maar dat zou ik heel erg vinden omdat het dan een halve beslissing is en ik in het gevoel blijf hangen dat het niet de moeite is er energie in te steken. Denk dat ik er dan zeker niet gelukkig wordt. Het kost ook heel veel geld wat mij diep raakt (veiligheid), ook ben ik bang om alleen en niet gelukkig te zijn. Ik weet dat ik mij nu positief moet gaan richten, maar mijn gevoel gaat niet mee.
  Sorry voor de uitweiding, ik zou heel graag weten hoe ik dit oplos.

  Groeten,
  Erik
  Hoe kan ik deze gemaakte keuze waar ik nu dus van binnen een slecht gevoel bij heb ombuigen en ervoor te gaan? Hoe krijg ik de angst weg krijg ik rust en energie? Blijven hangen hierin sloopt mijn gezondheid. Ik kom tot niks meer en zou het liefste willen dat het niet waar is. Het voelt allemaal als een nachtmerrie, die niet overgaat. Ik moet dus doorpakken en er staan maar weet nu niet hoe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.