Hoe blijf je positief in deze rare tijden van Corona?

Het zijn rare tijden, van het ene moment ging ik naar een drukke en overvolle agenda naar een bijna compleet lege agenda. Mijn eerste reactie was natuurlijk vooral paniek. Exact twee jaar geleden schreef ik mij in bij de kamer van Koophandel en had toen zeker niet kunnen voorzien (wie wel?) dat dit eraan zou komen. En alsof ik mij op het moment dat mijn agenda leegstroomde nog niet slecht genoeg voelde, kreeg ik te maken met een longontsteking. Ook al had ik willen werken het lukte en kon gewoonweg niet. Ik werd letterlijk gedwongen om rust te nemen en mij over te geven aan de situatie. Thuis rende mijn dochter ook nog vrolijk rond en dat zorgde ervoor dat mijn bedrijf letterlijk stil kwam te liggen! Toch lukte het mij om me te herpakken en voelde ik het vertrouwen dat alles wel goed zou komen. Dat kwam niet alleen door de uitspraak van de minister-president Rutte dat zzp’ers hulp zou krijgen maar ook dat ik in mezelf het vertrouwen vond. Het vertrouwen dat alles wel goed kwam, er kwam een soort van rust over me heen. Wat ik deed om dit vertrouwen te ervaren? Ik deel graag mijn aanpak én tips met je.

Tip 1: Erken de situatie

De situatie is nu eenmaal zoals het is en je kan er niets aan veranderen. Wat je wel kan veranderen is hoe je ermee omgaat. Ga kijken naar wat heb je wel en wat is er wel mogelijk. Ik herkende dat mijn bedrijf stil lag en gaf mezelf de toestemming dat dit voor nu even ok was. Dit gaf meteen rust.

Tip 2: Wees Dankbaar

Doordat de school en de opvang voor mijn dochter volledig weg viel had ik opeens zeven dagen in de week een kleuter om mij heen die mijn volledig aandacht op eiste. In plaats dat ik ervoor koos om (vooral gefrustreerd) erbij te blijven werken, gaf ik er mij aan over en besteed de tijd die ik nu extra met mijn dochter heb zo goed mogelijk. We maken hutten binnen, kleuren ons het licht uit de ogen en leer haar nieuwe vaardigheden. Ik merk aan haar dat ze het prettig vind en dat we beide genieten van deze tijd. Dit geeft mij een gevoel van dankbaarheid. Dankbaar dat ik dit met haar mag doormaken, samen boekjes mag lezen en een extra knuffel mag ontvangen. Elke dag samen mogen wakker worden in het grote bed van papa en mama. Ik zou het niet willen missen.

Tip 3: Plan een vast koffie moment in

Onze hersenen kunnen slecht tegen verandering en kunnen hier moeilijk mee omgaan. Het heeft tijd nodig om aan verandering te wennen. Opeens zit je thuis met kinderen (en misschien ook nog wel je man) en ben je naast je baan opeens noodgedwongen schooljuffrouw geworden. Voor jou idee ben je de hele dag bezig met brood smeren of fruit snijden. Plan één vast tijdstip op de dag (liefst elke dag op dezelfde tijd) waarop je heel even alleen kan zijn. Neem een kop koffie of thee en overleg met je gezin dat je heel even tijd voor jezelf neemt. Even helemaal niets, dit moment is even helemaal voor jou. Ga bijvoorbeeld naar de slaapkamer met een goed boek, maak een wandeling, ga even in de zon zitten in de tuin of ga uitgebreid in bad (en sluit de badkamer af zodat niemand je kan storen).

Tip 4: Zorg voor structuur

Om aan deze nieuwe tijd te wennen heb je structuur en houvast nodig. Dit maakt het makkelijker om ermee om te gaan. Maak een vast schema wat jullie op een dag doen, dit geeft ook houvast aan de kinderen. Sta op dezelfde tijd op en doe schoolwerk op dezelfde tijden van de dag. Via google zijn tal van deze schema’s te vinden.

Tip 5: Laat het los als het even niet lukt

Dit spreekt misschien de vorige tip tegen maar als het een dagje niet lukt, bijvoorbeeld met je eigen werk of schoolwerk van de kinderen, laat het dan voor wat het is. Ga iets leuks doen, plan een spelletjesmiddag of doe gewoon even helemaal niets. Leg de lat voor jezelf niet te hoog en ook niet voor de rest van het gezin. Zorg er vooral voor dat jullie het fijn hebben samen, maak plezier. Want alles wat normaal zou ‘moeten’, is niet meer normaal. Ben hierin niet te streng voor jezelf. De kinderen redden zich wel en dan kun je je er maar beter aan overgeven dan dat er frustratie en boosheid ontstaat want daar heeft niemand wat aan.

Tip 6: Neem voldoende rust

De veranderingen kosten ongelofelijk veel energie (geloof me je bent niet de enige) en daardoor ben je wat vermoeider als normaal. Neem dus extra rust. Slaapt de kleine ‘s middags nog, neem dan zelf ook even rust. Lukt dat niet, ga dan een uurtje eerder naar bed. Het kan nu, neem die tijd dan ook.

Tip 7: Gun jezelf iets

Deze corona-crisis zorgt er eigenlijk voor dat we helemaal terugkomen bij ons zelf. Zorg daarom goed voor jezelf, neem buiten voldoende rust tijd om jezelf iets te gunnen. Koop een mooi boek dat je graag wilt lezen of een wandeling in de natuur. Neem deze tijd echt om jezelf iets te gunnen.

Tip 8: Ga iets doen wat je al heel lang wilde doen

Wilde je al heel lang dat boek lezen, ga lezen! Wilde je al heel lang die training volgen, nu is de tijd! Leer een nieuwe taal of ga datgene doen wat je al heel lang uitstelde om te doen. Heb je altijd al een eigen bedrijf willen hebben? Ga je plannen uitwerken en ideeën opschrijven. Nu is het de tijd ervoor. 

Tip 9: Kijk niet de hele dag het nieuws

Plan een moment op de dag dat je naar het nieuws mag kijken. Zo wordt je niet de hele tijd gevoed met negatieve dingen en met alles wat ook maar met corona te maken heeft. Want waar je aandacht aan geeft groeit. Dit geldt hetzelfde voor social media. Plan één moment op de dag dat je ook hier naar mag kijken. Focus je op dingen die je plezier geven en een goed gevoel. Geloof me het nieuws en social media helpen hier niet bij.

Heb je naar aanleiding van deze tips nog vragen of loop je ergens tegen aan? Stuur mij gerust een mailtje of een bericht via social media.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.