F#ck the mening van anderen!

Afgelopen week stelde ik op social media de vraag ‘Wat is jouw grootste uitdaging met betrekking tot het manifesteren van het leven dat jij wilt?’

Wat ik verassend vond was dat heel veel antwoorden één ding gemeen hadden en dat was dat wij ons veel te veel laten beïnvloeden door onze omgeving. We vragen ons constant af: ‘Wat vind mijn omgeving hiervan?’ of ‘Wat zullen anderen hier wel niet over zeggen?’ Want als mensen iets vervelends tegen ons zeggen dan raakt het ons. Zeker op de momenten dat we weinig zelfvertrouwen hebben, lijkt het nog honderd keer harder binnen te komen.

Waarom vinden we het zo belangrijk wat onze omgeving nu eigenlijk over ons zegt? Waarom willen we zo graag de waardering van anderen krijgen?

Wat als ik je vertel dat je deze waardering uit jezelf kan halen en dat je dus eigenlijk de waardering van anderen niet meer nodig hebt? Wat als ik je vertel dat de mening van anderen helemaal niet zo belangrijk is. Wat zou er met je gebeuren als je altijd en overal jezelf kan zijn en keuzes maakt vanuit je hart.

Het volgende wat ik je vertel, is misschien iets wat je nog nooit gehoord hebt en het zal waarschijnlijk iets in je triggeren, goed of slecht. Maar wat ik je ga vertellen is mijn waarheid, enkel mijn waarheid, maar het werkt bij mij. En niet alleen bij mij ik zie het ook bij mijn klanten. En als je goed kijkt zie jij het ook bij de mensen om je heen die beschikken over veel zelfvertrouwen (daarmee bedoel ik niet de schijnverschijnselen onder ons met het masker op) en de mensen die succes ervaren in het leven. Zij steken hun hoofd boven het maaiveld uit, waardoor ze succes ervaren en het maakt hun niet zoveel uit wat anderen van hun vinden. Want het zit namelijk zo: alles, maar dan ook alles, wat een ander jou verteld, in dit geval commentaar over jouw leven en over hoe jij je leven moet leven, is een spiegel. Een spiegel van diegene die het jou verteld. Jaloers is misschien een beter woord en komt hierbij vaak om de hoek kijken. Er zijn namelijk twee soorten ‘commentaar’ of ‘feedback’ die je kunt krijgen. Is hetgene dat gezegd wordt tegen jou negatief en/of haalt het je omlaag dan hoef je er niet naar te luisteren. Punt! Nooit, never. Niet van je vader, niet van je man en niet van een vriendin. Dit is enkel en alleen een spiegel van de persoon die het tegen jou zegt. Voorbeeld: Jij wilt een eigen bedrijf beginnen en hebt vertrouwen erin dat jouw bedrijf een succes wordt. In je omgeving krijg je antwoorden als: ‘Zou je dat nu wel doen?’ of ‘Er zijn al zoveel anderen’. Je omgeving zegt dit omdat ze zelf de stap niet durven nemen en omdat ze jou willen beschermen voor wat er gaat komen. Ze willen je eigenlijk behouden voor de ellende waar ze zelf bang voor zijn. Daarmee zadelen ze jou dan weer mee op. Maar wat er daadwerkelijk in de toekomst gebeurt, dat weet niemand. Ik ben er namelijk 100% van overtuigd dat als jij het volle vertrouwen in jezelf hebt dat het altijd, maar dan ook altijd, een succes wordt! No matter what! Als dit soort opmerkingen je dan toch raken, vraag jezelf dan af: ‘Zit hier een kern van waarheid in?’ Daar mag je dan mee aan de slag, dus wat het bij jou triggert. Dus in dit geval: ‘Heb ik zelf wel vertrouwen erin dat het lukt?’, dus ga je aan de slag met het stukje vertrouwen in jezelf.

Toen ik pas begin met mijn bedrijf Joyfulness had niemand vertrouwen in mijn, zelfs mijn partner niet. Hij zei: ‘We kijken het even een jaartje aan en dan ga je weer lekker aan het werk’. Het daagde mij juist nog meer uit om er echt voor te gaan en er een succes van te maken. Nu twee jaar later staat mijn bedrijf er nog steeds en is het geen bedrijfje meer maar een bedrijf. Als ik naar mijn omgeving had geluisterd was ik nooit mijn bedrijf begonnen en had ik alle mensen die ik nu help niet kunnen helpen. Had ik de mensen niet ontmoet die nu op mijn pad komen en had ik de lessen moeten missen die ik gedurende twee jaar nu geleerd hebt (privé en zakelijk).

Mijn tip: Ga voor dat wat jouw gevoel en jouw intuïtie je ingeeft. Want jouw intuïtie heeft het namelijk altijd aan het goede eind. Dat zijn de keuzes vanuit je hart en die kloppen altijd! Daarbij hoef je naar de mening van anderen niet te luisteren als deze jou omlaag halen of als deze negatief zijn. Dit is enkel en alleen een perceptie van de ander. Je hoeft alleen maar te luisteren naar de mensen die jou willen laten groeien en die jou kunnen verder helpen naar de volgende stap. Dus ook niet luisteren naar dat stemmetje in je hoofd: ‘Wat zou de buurvrouw daar wel niet van vinden?’ So what? Wat zou ze kunnen zeggen? Dat je raar bent? Stel jezelf de vraag waarom laat ik mij hierdoor beïnvloeden? Is dit de waarheid en waarom raakt het mij?

En onthoud: we zijn allemaal een beetje raar, de een iets meer dan de ander. Wanneer ga jij leven als jezelf?

Meer inspiratie ontvangen over dit onderwerp? Luister naar podcast 154 van Kim Munnicom: https://soundcloud.com/kimmunnecom/154-fck-de-mening-van-anderen.

1 reactie op “F#ck the mening van anderen!”

  1. Pingback: Ben jij te vertrouwen? - Joyfulness

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.