Hoe behoud je ook de rust na corona?

Langzaamaan gaan we terug naar ons ‘normale’ leven. Op de IC’s zijn bijna geen corona patiënten meer te vinden en de regelingen worden al met de dag steeds meer en meer versoepelt. ‘Back to normal’ zullen we maar zeggen. De terrassen mogen weer open, heel fijn met dit mooie weer. De sportscholen gaan weer open, goed om nog even aan onze zomerbody te werken, er mogen weer dingen georganiseerd worden zolang we maar op 1,5 meter blijven. Ik merk om mij heen dat iedereen weer blij dat heel veel dingen weer mogen. Toch merk ik ook dat we er net allemaal een beetje aan gewend waren geraakt. Om mij heen hoor ik steeds meer geluiden als: “Het was toch wel lekker die rust” of “Heerlijk, dat ik even geen verplichtingen heb”. Hoe groot de angst was aan het begin van deze ‘rare periode’, hoe tegenovergesteld het nu is. Je bent een beetje gewend geraakt aan de rust. Ook ik en mijn gezin, we delen ons tijd beter in, zijn minder gestrest en gaan minder gehaast te werk. Waar ik voorheen snel een boodschapje haalde, neem ik er nu de tijd voor en ben ik de momenten samen buiten wandelen in de natuur enorm gaan waarderen. Maar hoe ga ik dat volhouden nu alles weer terug naar het oude normaal lijkt te gaan? Onze agenda’s stromen der mate vol dat we elk weekend alweer helemaal volgepland lijken te hebben. Het lijkt wel of we precies zo verder gaan als vroeger en dat wilde ik juist niet!

Ga jij ook weer volle bak overal aan mee doen? Verschijn je weer op elk familiebezoek of feestje? Of had je het gevoel dat je voordat Corona uitbrak deze tijd wel even nodig had? Misschien om even bij te komen van een toch wel gestrest leven. Of had je misschien het gevoel dat je constant alleen maar gehaast was en kwam het “wel even goed uit” die corona tijd? Hoe meer mensen ik spreek, hoe meer ik het hoor. “Het was toch wel even lekker”. Ook ik ervaarde dit gevoel. Ondanks dat ik 12 weken thuis zat, mijn bedrijf stil lag (voor mijn gevoel) en ik ook nog een peuter van 3 hier had rondlopen, ervaarde ik de afgelopen periode heel prettig. Geen verplichtingen, even terugkomen bij mezelf, wat wil ik nu, wat wil ik in het leven, wat wil ik met mijn bedrijf. Het heeft me vooral de ruimte gegeven om bewust te kijken hoe ik mijn tijd indeelde. In de bijna drie maanden van rust ben ik meer tot mezelf gekomen, heb ik bewuster tijd gemaakt voor mezelf, voor mijn gezin en wat ik nu eigenlijk wilde in mijn leven.

Maar gaan we nu terug naar dat hectische leven dat we hiervoor hadden? Gaan we terug naar overal aan mee doen? Naar het gehaaste leven dat we vaak hiervoor ervaarde. Ik denk namelijk dat deze periode wel ergens goed voor is geweest. Even weer terugkomen bij onszelf, even weer pas op de plaats maken en even helemaal niets dat moet. Ik geloof erin dat de wereld letterlijk ziek was en dat dit nodig was om ons allemaal bewuster te maken van het leven. De wereld was gehaast en letterlijk alles leek om geld en status te draaien. Ik ben bijvoorbeeld dankbaarder geworden voor de dingen die eerst zo vanzelfsprekend leken zoals een familiebezoek of even bijkletsen met een vriendin. Hoe heerlijk is het juist dat het weer kan. De wereld moest even pas op de plaats maken en weer even de rust vinden. Alles was zo gehaast, gestrest en zorgde we niet altijd even goed voor onszelf. We bleven maar door gaan. Corona heeft er letterlijk voor gezorgd dat we een stapje terug deden met de wereld en met onszelf.

Maar hoe kun je dat gevoel nu vasthouden? Hoe kun je ervoor zorgen dat je agenda weer niet overloopt en dat je goed voor jezelf blijft zorgen en jezelf niet voorbijloopt. Door bewust te blijven genieten van de kleine dingen, door er bewust van te zijn dat het niet alleen maar om geld, status en werk draait. Door je tijdbewust in te delen, op een manier zoals jij dat wilt, en jezelf af te vragen waarom je tijd aan iets besteed. Is het omdat je dit zelf wilt of omdat dit van je verwacht wordt? Gaan we nu meteen elke weekend op het terras zitten of in de kroeg hangen omdat het weer mag. Gaan we elke verjaardag en elk feestje bezoeken omdat het weer kan? Of omdat je het écht zelf wilt? Doe je het namelijk voor jezelf of doe je het voor een ander. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je het voor een ander doet je het niet hoeft te doen. En ja, een naar een verjaardag van een ander gaan is natuurlijk altijd voor de ander. Maar stel jezelf de vraag: “Moet ik ernaartoe of wil ik ernaartoe?” En als het antwoord is moeten, vraag jezelf dan af of je dan wel moet gaan. Nee zeggen tegen een ander of een situatie kan noodzakelijk zijn om zelfliefde te laten stromen. Vind je het moeilijk om nee te zeggen, leer dan ja te zeggen tegen jezelf. Daarmee bevestig je de liefde in jezelf. 

Wil je leren hoe vaker nee kunt zeggen tegen een ander? Elke maand geef ik een gratis Persoonlijk Advies Gesprek weg t.w.v. 125 euro. Wil je hier ook kans op maken? Vul dan hier je gegevens in en wie weet, stuur ik je een bericht dat jij de gelukkige winnaar bent. Wil je niet langer wachten en meteen een afspraak maken? Neem dan contact op via het emailadres hello@joyfulness.net of neem een kijkje op mijn website www.joyfulness.net.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.