Een leven vanuit ease and flow…

Herken je dat? Je bent eigenlijk toe aan een nieuwe uitdaging maar je gedachten zeggen “Er is geen andere (leukere) baan voor mij weggelegd”. Of het gaat even niet zo lekker met je relatie: “Wat als mijn partner bij me weggaat? Wat dan? Ik vind nooit meer iemand.” Wij als mensen hebben vaak dit soort gedachten. We willen zo graag invullen wat er gebeurt, we willen zo graag alles onder controle houden hoe dingen lopen. We maken ons zo druk over hoe dingen zullen gaan verlopen. Maar je kunt niets onder controle houden, je kunt niet voorspellen hoe het echt zal verlopen. 

De hoge verwachtingen die onze omgeving, onze partner of onze ouders over ons hebben, helpen daar niet bij. Ook verwachtingen van onszelf zijn veelal niet reëel. We leggen de lat vaak zo hoog voor de ander en onszelf dat deze eigenlijk niet realistisch is of zelfs in zicht komt. Wat er dan gebeurt is teleurstelling! Teleurstelling in de ander, teleurstelling in jezelf en een stemmetje dat je vertelt “Zie je nu wel, ik zei het toch”. 

Door al je verwachtingen los te laten en te leven vanuit plezier ervaar je meer geluk. Wat daarbij helpt is luisteren naar je intuïtie.

Maar wat is dat nu eigenlijk intuïtie:

Intuïtie is dat eerste gevoel dat in je op komt, dat onderbuikgevoel, dat gevoel als iets op je pad komt dat je meteen ‘aan’ gaat en denkt “Hell Yeah”. Maar dan komt meteen dat stemmetje om de hoek kijken. “Zou je dat nu wel doen?”, “Dit is wel echt heel duur!” of “Dit kan ik toch niet”. Dat stemmetje hoor je niet, als je moet kiezen tussen een korte of een lange broek of tussen een boterham met kaas of een boterham met jam. Dat stemmetje hoor je als er iets belangrijks staat te gebeuren in je leven. Dit stemmetje hoor je als het bijdraagt aan iets dat jou laat groeien, aan avontuur en spanning. We zijn allemaal gemaakt om te overleven en daardoor is ons brein altijd op zoek naar dingen om ons tegen te beschermen. Dit komt nog uit iets van de oertijd waarin we constant in de overlevensdrang leefden. Nu is dat gevaar niet meer reëel maar zit het in onze verbeelding en geloven we dat dit gevaar ‘echt’ is. Wat hierdoor gebeurt is dat jij je laat tegenhouden door dit stemmetje. Het praat je angst en twijfel aan. Maar als je heel goed en diep van binnen luistert dan weet je precies wat je wilt alleen durf je het op dat moment (nog) niet. Daarbij helpt onze omgeving daar ook niet bij: “Zou je dat nu wel doen?” of “Weet je wel wat er allemaal kan gebeuren?”. Dit is hun angst wat tegen jou praat maar ze zijn wel degelijk van grote invloed op de keuzes die jij maakt. We vragen constant aan de ander wat zou jij doen? Welke keuze is het beste voor mij? We vergeten dat we onszelf het allerbeste kennen. Er is niemand maar dan ook werkelijk niemand op deze aardbol die jou beter kent dan jezelf. Alle antwoorden over jouw leven zitten al in jou! Alle antwoorden die jij nodig hebt, weet je al. We zijn alleen vergeten hiernaar te luisteren. En dit, dit is je intuïtie.

Hoe ik luister naar mijn intuïtie?

Jarenlang leefde ik vanuit controle. Ik vulde al van te voren in wat iemand dacht of over mij zou denken, zonder dat ik wist of dit waar was. Al voor een ander bedenken (overigens met de beste bedoelingen) wat voor hem of haar het beste leek. Overal maar de hand in willen houden en zorgen dat het gebeurde op de manier zoals ik dat wilde. En daar kon niet van afgeweken worden. Ik kan je vertellen dat ging vaak mis.

Nu vaar ik mee met wat er op mijn pad komt. Ik leef niet meer vanuit: “Stel dat…” of “Wat als…”. Ik leef vanuit “wat is nu en waar heb ik nu behoefte aan?”. Ik weet namelijk helemaal niet wat er gaat gebeuren in de toekomst en kan dit ook niet invullen. Ik leef vanuit vertrouwen. Dat wat er op mijn pad komt, op mijn pad hoort te komen en dat ik klaar ben als het komt. Ik maak me niet meer druk om wat niet en wat wel? Ik vul de toekomst niet in, daarmee wil je alles onder alleen maar controle houden. Maar je kunt niets onder controle houden, elke dag is anders en ik kan niet voorspellen wat er gaat gebeuren. Je kunt het gedrag van een ander niet beïnvloeden. Hoe iemand zich gedraagt of ergens voor kiest, is zijn of haar keuze en dus zijn of haar proces. Het is alleen aan jou hoe jij hiermee omgaat. Wil een ander ook niet veranderen. Dat is namelijk niet aan jou. Volg je eigen pad, kies voor de dingen die jou gelukkig maken. Kies ervoor om je goed te voelen, kies ervoor om in het moment te leven. Alleen dan leef je vanuit vertrouwen. 

Ik leef nu vanuit een gevoel van gemak en rust. Dat ik weet wat ik wil op mijn pad komt, ik vul alleen niet meer in hoe en wanneer. Ik vertrouw er op dat het komt. Door geen verwachtingen te hebben van mezelf of van een ander, word ik ook niet meer teleurgesteld. Ik luister naar het eerste antwoord dat in mijn opkomt en laat dat negatieve stemmetje niet meer aan het woord. Dit negatieve stemmetje houdt mij weg van mijn dromen, van plezier maken maar vooral om te genieten van het leven. Want ik weet als ik luister naar mijn hart er prachtige dingen gebeuren. Dingen waarvan ik eerst alleen maar kon dromen. Ik laat me niet meer tegenhouden door angst. Voor mij is angst iets wat ik wil bereiken maar nu (nog) niet durf… En om die angst te overwinnen geeft mij vertrouwen. Vertrouwen dat het goed komt.

Wil je leren vertrouwen op je intuïtie? Vanaf nu zijn de deuren voor de online training “Manifesteer het leven dat je wél wilt” geopend. Een online training waarin we 8 weken samen gaan werken om het leven te creëren zoals jij dat wilt en op jouw voorwaarden.

” Wanneer niets zeker is – en niks is zeker – kies er dan voor om gelukkig te zijn.” – Mo Gawdat.

Ja, ik wil meer informatie over de training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.