Ik schijt in mijn broek voor verandering

De wekker gaat en ik schrik wakker. Ik wil nog niet opstaan, ik ben nog zo moe… Ik duw de wekker uit, na 10 minuten gaat ie weer. Ik sleep mezelf uit dat heerlijke warme bed, ik lag nog zo lekker, op naar de keuken. Ik zoek koffie, en snel een beetje, in de haast stoot ik mijn hoofd tegen het te laaghangende kastje. Deze moet ik toch echt eens ergens anders gaan hangen. Eindelijk kan ik beginnen aan dat shot cafeïne, zodat ik weer een beetje kan functioneren. Ik ga dringend op zoek naar mijn kleding, want de tijd dringt, anders kom ik weer te laat op mijn werk. In de badkamer zie ik niet alleen een enorme berg was, maar er moet ook hoognodig gepoetst worden. Alleen heb ik daar nu even geen tijd voor want het werk roept. 

Snel smeer ik een boterham en spring in mijn kleine blauwe racemonster. Op naar de plek, waar ik nu al van weet dat ik de hele dag 100x mijn naam hoor, en ik maar alles voor iedereen mag oplossen. Opeens komt de gedachte in me op dat ik ook nog moet sporten, want anders krijg ik nooit die platgestreken buik, en ik klaar ben voor de zomer. Sowieso heb ik niet het lichaam om naar huis te schrijven.

Na een drukke en hectische dag met iets te gezellige collega’s, die minder hard lijken te werken dan mij, vertrek ik dan eindelijk naar huis. Ik plof uitgeblust op de bank, helemaal kapot en moegestreden, ik ben klaar voor vandaag. Maar dan begint mijn hoofd te malen: de was moet nog, ik moet nog koken, de badkamer moet nog gedaan worden en ik moet nog sporten. Het schuldgevoel bekruipt me overal waar het niet gaan kan. Vreselijk voel ik me en ik heb al zo’n ellendige dag achter de rug. Kan het nou nooit een keer gewoon? Hoe ga ik dit nog klaar nog allemaal klaarkrijgen? Waar haal ik überhaupt de energie vandaan?

Herkenbaar voor je? Zo leefde ik jaar in jaar uit. 

Dit gedrag is zeer inefficiënt en kost je tijd slurpende energie! Mijn advies hierin is ga van ‘moeten’ willen maken en ga tijd maken voor de dingen die jou energie geven. Zeg bijvoorbeeld: “Ik wil mijn huis schoonmaken”, want je wilt toch een schoon huis en niet omdat het moet. Dit maakt het voor jezelf al zoveel lichter. Nu zie ik je denken maar ik ‘moet’ toch gaan werken dat wil ik eigenlijk niet altijd. En ja, je mag zeker wel eens een slechte dag hebben. Maar als het voor jou als een moetje voelt waarom werk je er dan nog? Of durf je niet weg te gaan? Voel je angst opkomen? Wat is dat precies waar je bang voor bent? Wat gebeurt er met je als je er nog 5 jaar blijft werken?

Door het ‘moeten’ te gaan vervangen met ‘willen’ ga je anders tegen de activiteit aankijken. Je wilt werken omdat je graag wilt dat er geld binnenkomt om daarmee leuke dingen te doen. Want wat gebeurt er met je als jij jezelf gaat afvragen: “Wil ik dit ook wel écht?”, “Wil ik hier nog wel blijven werken?” Welke emoties komen er dan bij je omhoog? Of popt er meteen een stemmetje dat zegt dat lukt me toch niet? Of een antwoord als: “Dit salaris krijg ik ergens anders nooit”.

En om even terug te komen op die slopende en energievretende baan. Doe je het omdat je het moet van jezelf of omdat je het ook écht wilt en jou iets oplevert? Ga jij elke dag met veel plezier naar je werk? Geeft het je genoeg uitdaging? Wil je dit wel écht?

Wat houd je tegen om een nieuwe baan te zoeken? Of een andere verandering die jij in je leven wilt maar waarschijnlijk nu (nog) niet durft? 

We leggen onszelf zoveel op, we zien zoveel beren op de weg en we praten onszelf ongelofelijk veel onzin aan. Dingen als: “Ik kan toch geen leuke baan vinden”, “Bij een andere baan zijn vast niet van die leuke collega’s” of “Een andere baan biedt mij nooit dat salaris.”

En ga zo maar door met nog meer bullshit antwoorden. Ja, bullshit antwoorden. 

Wil jij zo graag die verandering in je leven? En of dat nu is in je relatie of in je werk? Doe er iets aan dan er alleen maar over te lopen klagen. Misschien wil je wel een verandering in je privéleven? Maar durf je er nu niet over te praten. Verandering is het moeilijkste dat er is, maar het is voor iedereen mogelijk ook voor jou! 

Dat gun ik jou!

Twee jaar geleden zat ik nog in een baan in loondienst en had helemaal geen idee wat ik wilde. Wat ik wel voelde is dat ik verandering wilde want één ding wist ik zeker, stilstand wilde ik absoluut niet. 

Ik was absoluut niet gelukkig in deze situatie en had dan ook twee keuzes:

1. De stap durven nemen om voor mezelf te beginnen en wel zien waar ik uit kwam. Had ik angst? Ja! Was het spannend? Retespannend! Heb ik spijt? Met geen haar op mijn hoofd! Ik voel de pijn van groei.

2. Veilig in de situatie blijven en nog een jaar blijven aankloten, met alle gevolgen van dien! Met tegenzin naar het werk gaan en energieloos thuiskomen. Mijn gedrag zou daar niet beter van worden want dit ging ik zeker uitte tegen mijn partner, waardoor het thuis er ook niet echt gezelliger op werd! Ik voel de pijn van weerstand.

Voor welke pijn kies jij?

Ik koos voor het eerste. En ja, het was de beste keuze ooit. Het geeft mij nu zoveel rust, energie en een voldaan gevoel omdat ik elke dag mag doen wat ik leuk vind! 

Wil jij ook graag verandering in je leven? Maar je weet niet hoe? Of je weet misschien wel helemaal niet wat je wilt? Kom je ook elke dag thuis en plof je energieloos op de bank om vervolgens met een bak schuldgevoel in je zelfmedelijden te verdrinken? Heb je het gevoel dat je altijd van alles moet van jezelf? Komen de to-do lijstjes je de oren uit, gepaard met een hoop frustraties, maar krijg je niets afgestreept?

Ik kan je daar bij helpen!

Elke maand geef ik een gratis Persoonlijk Adviesgesprek weg. Tijdens dit adviesgesprek halen we naar boven wat je nu écht wilt, waar je op vastloopt en hoe je meer rust in je hoofd krijgt zonder dat je jezelf daarin verliest. Wil je kans maken? Laat dan hier je gegevens achter en wie weet krijg jij een persoonlijk bericht van mij voor een gratis gesprek

Het is namelijk mijn missie om jou in beweging te brengen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.