schuldig

Ik ben nooit de schuldige

Het was een warme zomerdag in september, zo’n zes jaar geleden, ik werkte toen nog in loondienst. Ik was al jaren niet meer op vakantie geweest omdat ik eigenlijk alleen maar leefde voor mijn werk. Mijn toenmalige vriendje had het net uitgemaakt, en deed wat ik eigenlijk altijd deed als een verkering uitging, ik stortte mij volledig op mijn werk. Daarbij was ik van donderdag tot en met zondag te vinden in de kroeg. Letterlijk mijn verdriet verdrinken zeg maar… Met als resultaat: een enorm drama. Ik koos in die tijd er heel erg voor om slachtoffer te spelen. Vaak had ik dan enorm veel zelfmedelijden en kon me dan ook totaal verliezen. Ik vond mezelf vooral behoorlijk zielig. Ik zal niet in details treden maar ik heb een hoop vriendjes gehad en ik maakte hier elke keer een behoorlijk drama van voor mezelf. Overigens niet alleen met relaties hoor, ook als er iets fout ging in mijn leven lag dat vooral aan de ander en zeker niet aan mij. 

Het feit dat ik mij ijverig op mijn werk stortte, had er ook mee te maken dat ik mijn kop in het zand stak en eigenlijk niet wilde zien wat er écht gebeurde om mij heen. Want ja, alles wat mij overkwam was gewoon de schuld van een ander. Ik wist ook niet beter eerlijk gezegd. Ik speelde de rol van slachtoffer en ik zeg expres ‘speelde’ omdat ik hoopte dat ik er iets mee zou bereiken. Ik voelde mij dan ook vooral het slachtoffer. Ook kon ik uren klagen over iets of iemand dat mij niet beviel, maar deed er vervolgens niets aan. Dus was ik boos op iemand dan kon ik daar dagen, misschien wel weken over zeuren. 

Nu weet ik dat het anders kan en dat als ik verantwoordelijkheid neem over mijn leven en de dingen die om mij gebeuren, ik veel meer ‘under control’ ben. Ik maak geen drama meer, want het brengt me niets. Ik verlies me niet meer in zelfmedelijden, want het brengt me niets. 

Ik kies er nu voor om mijn lessen eruit te halen die ik er van leer en verander het. Dat ik voor alles wat er in mijn leven gebeurt zelf verantwoordelijk voor ben. Dit levert mij kracht, zelfvertrouwen en scheelt mij bakken met energie.

Ik kies er niet meer voor om slachtoffer te spelen, want dit gedrag dient mij niet meer. Speel jij wel eens de rol van slachtoffer?

Om dat te weten moet je eerst weten wat ‘slachtofferaanwijzingen’ zijn. Ik heb ze hierboven al een beetje verpakt maar zet ze even op een rijtje:

#1: Anderen de schuld geven

Dit houdt vooral in dat ze de vinger naar een ander wijzen in plaats van naar zichzelf. Even tussendoor: als je naar een ander wijst, hoeveel vingers wijzen er dan naar jou? Ze geven altijd de schuld aan de maatschappij, de werkgever, hun partner, een familielid, aan die ene vriendin en natuurlijk altijd aan hun ouders. Het probleem ligt in ieder geval nooit bij hunzelf.

#2: Goedpraten

Wanneer slachtoffers niet bezig zijn met de schuld aan een ander te geven dan zijn ze wel bezig om zichzelf goed te praten. Wat hierbij vaak opvalt is dat degene een sneer maakt naar de ander om de aandacht vooral niet op zichzelf te richten. 

#3: Klagen

Klagen is de allerergste vorm van de drie. Je trekt namelijk aan waar jij je op focust en klaag je ergens over dan zal dat groeien. Wanneer je dus klaagt, krijgt je er dus eigenlijk meer van in je leven. Een klager kiest er ook voor om er zelf niets aan te veranderen. Deze manier van slachtoffer spelen is het gevaarlijkste voor de omgeving, want ook al ben je geen klager, de klager neemt je vaak mee in zijn geklaag. Dus zorg dat je bij de klagers uit de buurt blijft.

Herken jij jezelf in een van de drie? Of misschien ken je wel iemand anders die zo is? En is iets aan te doen.

Want vanaf het moment dat ik de teugels in eigen handen ging nemen, niet meer ging klagen en volledig verantwoordelijkheid nam voor mijn leven, veranderde die rol. Ik besloot om nooit meer het slachtoffer te spelen. Als er iets fout gaat in mijn leven ben ik daar zelf volledig verantwoordelijk voor en ook de enige die er iets aan kan veranderen. 

Ik ben namelijk de enige die mijn eigen geluk en succes creëert en dat hangt niet af van een ander. Daartegenover ben ik ook de enige die moeilijkheden creëert in mijn leven, degene die dé drama maakt. Bewust of onbewust. Op het moment dat ik mij dat ging beseffen en hier ook naar ging leven, draaide mijn leven volledig om. Ik creëerde een even op mijn voorwaarden. Ik stopte met drama maken, ik stopte met klagen en ik stopte vooral met oordelen over een ander. Er ontstond groei, geluk en bovenal succes. 

Dus stap uit je slachtofferrol! Stop met klagen, oordelen en vooral de schuld te geven aan de ander. Neem vanaf vandaag een actieve rol aan in plaats van de passieve rol. 

Doe je niets, dan verandert er ook niets.

Wil jij verandering op welk gebied dan ook in je leven? Start vandaag en verander het. Jij bent de enige die het kan veranderen. Wil je wel maar weet je niet hoe? 

Elke maand geef ik een gratis Persoonlijk Adviesgesprek weg. Wil jij hier kans op maken en jouw eigen verantwoording nemen? Laat dan hier even je gegevens achter en wie weet krijg je maandag 2 november bericht van mij.

Mijn handen jeuken om met je aan de slag te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.