Ben jij te vertrouwen?

Voordat je antwoord geeft op deze vraag moet je eerst weten wat vertrouwen nu eigenlijk is. Vertrouwen is het geloof dat iemand eerlijk is. Dat diegene oprecht is en het beste met je voor heeft. 

Eerlijkheid is een eigenschap die beschrijft hoe integer jij bent als mens. Je doet niet aan bedrog, leugens of verdoezeling van feiten.

Nu je dit leest geef dat eens eerlijk antwoord op de vraag: “Ben je te vertrouwen?”

Als ik naar mezelf kijk, had ik vroeger altijd moeite om andere mensen te vertrouwen. Elke keer als iemand naar me toe kwam, had ik het idee dat diegene iets van me moest of iets van me wilde hebben. Dat er aan alle kanten aan me getrokken werd alleen maar voor zijn of haar eigen bestwil. Van mijn kant uit was er altijd een mate van achterdocht of dacht dat er een dubbele agenda was.

En soms ja, kwam ik op de koffie en dan bleek dat die persoon niet het beste met me voor had. En ik moet toegeven dat gebeurt me nu nog steeds wel eens, al weet ik nu dat het niets meer met mij te maken heeft en raakt het me ook niet meer. Nu weet ik dat het niets over mij zegt maar alles over die persoon.

Waar het op neer komt is dat ik mezelf niet vertrouwde waardoor ik ook anderen niet vertrouwden. Ik geloofde niet in mezelf en was ook zeker niet altijd eerlijk tegen mezelf. Als iemand uit mijn omgeving mij iets vroeg, hield ik hierin geen rekening met mezelf en wilde eigenlijk alleen maar voldoen aan de verwachting van de ander. Zelfs als dat betekende dat ik over mijn eigen grenzen heen moest. Ik cijferde mezelf totaal weg. 

Ik kon dus ook totaal niet vertrouwen op mezelf, want ik kwam mijn eigen afspraken niet na. Gaf mijn eigen grenzen niet aan en nam altijd genoegen met minder. Want ja, dan had ik tenminste iets, dacht ik!

Tijdens mijn reis als ondernemer en zeker sinds ik in aanraking ben gekomen met persoonlijke ontwikkeling ben ik gaan leren kijken naar mezelf. Wat verwacht ik van mezelf? Welke afspraken maak ik met mezelf en natuurlijk waar liggen mijn grenzen?

Vanaf het moment dat ik mijn grenzen ben gaan aangeven en de dingen ben gaan doen die ik wilde, voelde alles steeds meer ‘vertrouwd’. Ik leerde mezelf kennen (nog steeds trouwens) en ging alles uit mijn leven bonjouren dat mij een negatief gevoel gaf, tot mijn vader aan toe. Dat laatste is trouwens helemaal weer goed gekomen maar enfin, je begrijpt vast de essentie van het verhaal.

Ik ging op mezelf vertrouwen en dit had meteen een positieve uitwerking op mij als persoon. Want wat mij opviel is dat mensen in mijn omgeving dit ook gingen benoemen. Ik stelde ze snel op het gemak en daardoor vertelde ze gemakkelijk hun persoonlijke verhaal aan mij.

Het is daarom natuurlijk ook geen toeval dat ik coach ben geworden. Buiten dat ik integer ben als coach, iets waarvan ik dacht dat normaal was in het dagelijks leven ben ik ook zeer betrouwbaar. En nee, dit zeg ik niet omdat ik arrogant wil klikken maar omdat mensen en met name klanten dit tegen me zeggen. Ik voel dat ik daardoor mezelf kan vertrouwen, dat ik eerlijk naar mezelf durf te zijn en te luisteren naar wat ik te vertellen heb. 

Dit geeft me zelfvertrouwen en het woord zegt het eigenlijk al ‘zelf-vertrouwen’, vertrouw in jezelf! 

Maar hoe komt het dan dat je (zelf)vertrouwen soms wegvalt? Verwar zelfvertrouwen overigens niet met onzekerheid, want dit is iets heel anders. Je kunt ergens onzeker over zijn, bijvoorbeeld over die sollicitatie die je hebt lopen of voor die eerste date die eraan staat te komen, maar dat wil niet zeggen dat je geen zelfvertrouwen hebt.

Je bent nu misschien onzeker over iets in je leven maar dat betekent niet dat je je zelfvertrouwen hebt verloren. 

Het vertrouwen valt weg omdat we niet altijd eerlijk zijn tegen onszelf.  Kun jij jezelf vertrouwen? Hou jij je aan je eigen regels? 

Wil je leren om volledig op jezelf te kunnen vertrouwen? Wil jij beter je grenzen gaan aangeven en deze ook bewaken? Je kunt wel grenzen stellen maar als er steeds mensen overheen walsen dan doe je jezelf hierin volledig tekort.  Dat is zo zonde!

Ik wil jou helpen om dichterbij jezelf te komen. Jou laten zien dat als jij vanuit jouw eigen kracht en zelfvertrouwen gaat handelen je sterker in je schoenen gaat staan. 

Hoe?

Omdat ik wil dat jij 2020 positief afsluit en het nieuwe jaar vol goede moed begint, geef ik deze maand zelfs twee gratis Powerboost gesprekken weg t.w.v. € 125,-. Wil je kans maken? Schrijf je dan hier in. De winnaar krijgt persoonlijk bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.