Heb jij het gevoel dat je gevangen zit in je bedrijf?

Je wilt een succesvol bedrijf, je hebt honderd duizend ideeën en toch heb je geen idee waar je moet beginnen. Je kunt door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer goed zien. Met als resultaat dat er eigenlijk helemaal niets gebeurt. 

Begrijp me niet verkeerd, ik snap dat je wel degelijk iets doet maar het is meer van dat ‘hap-snap-werk’ van die dingen waar je eigenlijk niet écht klanten mee binnenhaalt. 

Ik wil je vragen om op te schrijven wat je nu echt wil met je bedrijf? Waar wil je nu echt heen? Wat wil je nu écht bereiken met je bedrijf? Welke doelen heb je? Wat wil je bereiken binnen nu en 12 maanden? Schrijf ze eens allemaal op voor jezelf.

En dan begin je meteen gewoon boven aan met uitvoeren! 

Jaa, maar Joyce, zo makkelijk werkt het niet. 

Wat werkt niet? Dat je dit ook daadwerkelijk gaat doen? Of weet je niet hoe je ze moet bereiken?

Nu komt het aan op motivatie, het gewoon doen en uitstelgedrag vaarwel zeggen. Want vaak willen we iets heel graag maar laten we ons tegenhouden door een van deze drie. Ik zal bij de eerste beginnen.

Motivatie: waar kom jij je bed voor uit? Waarom doe je wat je doet? En wat geeft jou een goed gevoel in jouw bedrijf? Waar doe je het voor? Zorg dat je gemotiveerd bent. Stel jezelf de vraag: “Waarom wil ik dit nu?” Dit geeft je de motivatie om ook daadwerkelijk door te pakken. En of je motivatie is om in vrijheid te leven of om financieel onafhankelijk te zijn of misschien wel om een betere wereld te creeren. De reden maakt mij niet uit, als je maar eerlijk naar jezelf durft te kijken waarom je doet wat je doet en wat het je oplevert.

Dan komen we bij “het gewoon gaan doen”. Hierin laten we ons tegenhouden omdat we zeggen dat we niet weten hoe iets moet of dat we bang zijn wat anderen er wel niet over zullen zeggen. Ik begin met de eerste. Weet je niet hoe iets moet? Ga dan op zoek naar iemand die het wel weet en die jou daarbij kan helpen. Zoek hulp, ga het niet alleen proberen, dit kost je zoveel tijd en energie. Het maakt trouwens niet uit waar je begint maar dat je begint. Van beweging komt namelijk beweging. Dan nummer 2 van dit rijtje: “Wat zullen anderen wel niet zeggen als ik dit ga doen?” Goed voorbeeld is dat je meer zichtbaar wilt zijn op social media. Je weet dat je er klanten mee aantrekt, je weet dat hierdoor mensen jou gaan zien en toch doe je het niet. Bang wat iemand erover gaat zeggen. Ook hier: Ga de angst aan het doe het gewoon. Deze mensen die dit zeggen zijn niet je klanten. 

Dan komen we bij misschien wel de aller moeilijkste waar je mee hebt te dealen en dat is uitstelgedrag. Je weet wat je wilt, je weet hoe je het kan bereiken en toch doe je het niet. Je brein gaat allemaal dingen verzinnen om jou maar op de plek te houden waar je nu bent. Hier zit een psychologische reden achter en dat is dat ons ego (dat stemmetje in je hoofd, die innerlijke aansteller) jou alleen maar op de plek wil houden waar je nu bent. Hij wil niet dat je groeit en zeker niet dat jij ook nog eens stappen gaat zetten. Hierdoor gaat hij jou allemaal bullshit verhalen vertellen, excuses laten verzinnen zodat jij vooral blijft op de plek waar je nu bent. 

Ik herken het bijvoorbeeld aan mezelf als ik iets voor mijn bedrijf wil doen dat ik nog nooit gedaan heb. Ik zit achter mijn laptop en na 15 minuten naar een leeg scherm te hebben gekeken, bedenk ik me ineens dat de was nog gedaan moet worden of dat er nog gestofzuigd moet worden. Geloof me, ik heb een hekel aan het huishouden dus dit herken ik meteen als uitstelgedrag van iets dat ik eigenlijk moet gaan doen om mezelf te laten groeien.

Gelukkig is aan dit alles iets te doen. Uitstelgedrag kun je afleren en mee dealen zodat jij wel deze stappen gaat maken. Uitstelgedrag heeft ook nog een andere functie, het zorgt er namelijk voor dat het je laat zien dat je iets uitstelt met een reden. Welke reden dat is, dat ondervind je door het te onderzoeken en ermee aan de slag te gaan.

Om je een handje te helpen heb ik een checklist gemaakt om je uitstelgedrag aan te pakken.  Want ik wil juist wel dat je gaat groeien, dat jij je niet meer laat tegenhouden door die innerlijke aansteller in je hoofd maar dat je stappen gaat nemen. Zodat jij op jouw beurt weer andere mensen kan gaan helpen.

En ik ben er om jou die schop onder de kont te geven! Of blijf je je verstoppen achter die excuses en bullshitverhalen?

Download hier meteen de checklist “Pak je uitstelgedrag aan” en ga ermee aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.