“Falen is geen optie!”

Het was een prachtige lentedag in maart en ik liep trots naar buiten bij de Kamer van Koophandel in Roermond, ik was ondernemer. En dat gevoel toen naar buiten liep was bijna onbeschrijfelijk, onoverwinnelijk voelde ik me zelfs! Fantastisch, want ik kon de hele wereld aan. Ik stapte in de auto naast mijn man en zei tegen Dion: “Dit moment wil ik nooit meer vergeten”. Helemaal opgelaten en blij belde ik meteen de bank om een zakelijke bankrekening te openen.

Laat het avontuur maar beginnen, dacht ik!

Thuis ging ik meteen aan de slag met mijn website, logo, visitekaartjes, noem maar op en in gedachten had ik mijn loondienstbaan (die ik toen nog had) al duizend keer opgezegd.

Maar de dag erna viel ik in een donker gat… Waar moest ik beginnen? Welke dingen moest ik oppakken? Waar haalde ik klanten vandaan? Wat had ik gedaan? Wat als alles mislukte? Wat als ik zou falen? Maar weer terug naar die website, wat teksten schrijven. De periode die volgde ploeterde ik door, de druk van mijn baan woog steeds zwaarder op mijn schouder. Gelukkig kreeg ik als snel de eerste klant en mijn bedrijf kreeg steeds meer vorm. Maar nog steeds had ik geen idee wat ik echt aan het doen was en wat mijn volgende stap zou zijn.

Ik werkte hard, maakte veel uren en nam zelfs mijn laptop mee op vakantie (tot ergernis van mijn man) en stond zelfs daar om 6 uur op om te werken. Want ik wilde zo graag dat dit slaagde en dat het een succes werd. Elke kans dat ik ook maar aan klanten kon komen, greep ik. Elke kans betekende trouwens ook elke klant. Want ja, geld was geld! Ook al gaf deze klant mij geen energie. Met als gevolg dat het me leeg zoog. Niet alleen de klanten maar ook de hoeveelheid werk dat het kostte.

Daarbij bleef mijn man ook altijd zo lekker roepen van: “Wanneer kom nu eens eindelijk dat geld binnen?” Kapot ging ik van binnen als hij dit zei. Ik werkte me een slag in de rondte en alle vrije uren stopte ik in mijn bedrijf maar echt veel geld in het laatje bracht het niet.

Zoveel momenten dat ik het niet meer zag zitten, zoveel momenten dat ik niet wist wat ik moest doen. Maar ik wist een ding zeker: Opgeven was geen optie. Totdat er die maand kwam dat ik nul euro omzet had en mijn hand moest ophouden bij Dion. Vreselijk voelde ik me, ik schaamde me dood. Zo had ik me het ondernemen niet voorgesteld. Ik zei meteen: “Dit wil ik niet meer, ik ga een baan zoeken”. Het was zoveel makkelijker toen ik nog in loondienst werkte. Netjes elke maand dat salaris op je bankrekening. Waarop hij meteen antwoorde: “Dat nooit, falen is geen optie!”. En dat was de doorslag, dat was de bevestiging die ik nodig had, het geloof. Niet alleen het geloof in mezelf maar ook het geloof van hem in mij. Want dit was echt wat ik wilde, dit is waar ik voor gemaakt was, dit was wat mij echt gelukkkig maakte en plezier gaf!

Maar wat was mijn volgende stap? Wat was het allerbelangrijkste in mijn bedrijf? De cashflow. Ik ging mij alleen nog maar richten op het binnenhalen van klanten, de juiste klanten, die bij mij passen. Ik ging me richten op verkopen en zorgen dat mijn aanbod onweerstaanbaar was. En die website die gebruik ik al een jaar niet meer.

Ik investeerde in mezelf, investeerde in alles wat ik nog niet wist of (nog) niet goed kon en ging mij vooral richten op dat wat mij plezier gaf. Ik ging niet meer kijken naar concurrenten of concullega’s, en als ik dat wel al deed liet ik me erdoor inspireren. Ik stelde mezelf vragen als: “Hoe kom ik ook daar waar zijn nu staan?” Steeds een stapje verder, steeds een stapje meer, steeds meer zichtbaar zijn en steeds meer vertrouwen krijgen in mezelf. 

Nu heb ik een continue stroom aan klanten, de leukste klanten kan ik je zeggen, doe wat ik leuk vind en krijg er ook nog dik voor betaald. Nu weet ik dat ik heel erg goed ben in wat ik doe. Vind je dat arrogant klinken? Dat is voor mij hartstikke prima. Klinkt het voor jou inspirerend? Dan ben jij mijn favoriete klant en help ik je super graag!

Ik zie het te vaak om me heen dat ondernemers dingen van elkaar overnemen, elkaar kopiëren en maar doen omdat een ander het doet. Of nog erger het elkaar niet gunnen. Ga doen wat voor jou goed voelt en waar je plezier aan beleeft, want dat gaat je verder brengen. En niet omdat het zo moet!

Als businesscoach help ik jou om te groeien met een bedrijf dat bij jou past, op jouw manier, zodat jij met de allerleukste klanten gaat werken die bij jou passen. Zal het makkelijk gaan? Nee, zeker niet. Maar ik ben er voor je, ik sta naast je en geef je die schop onder de kont als dat nodig is. Ik heb het allemaal al meegemaakt, ik weet hoe je je voelt. Je hoeft niet te ploeteren en het hoeft je zeker geen tranen te kosten. Ja, tranen van geluk misschien! Maar het is echt mogelijk ook voor jou. Je bent niet meer of minder dan mij, jij kunt ook overal werken en wonen waar jij wilt. Je moet alleen weten hoe.

Wil jij weten ‘hoe’?

De ‘hoe’ vertel ik je graag in mijn Masterclass “Money is King, JOY is King Kong!” Deze geef ik eenmalig op woensdag 9 juni om 9.30 uur, donderdag 10 juni om 14.00 en vrijdag 11 juni om 9.30 uur. Per masterclass is maar plek voor 5 personen dus zorg dat je erbij bent! De masterclass is helemaal GRATIS, helemaal live en doe GEEN aanbod of sales. Dus be there!

Aanmelden kan nu via: https://joyfulness.net/aanmelding-masterclass/ 

Spreek ik je daar?

Liefs, Joyce

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.