Wil je succes hebben in je business dan moet je risico’s nemen

Wil je succes hebben in je business dan moet je risico’s durven nemen.

Met andere woorden: “Play BOLD to win!”. Dit is niet voor niets mijn statement geworden het laatste jaar! Want als je hoog durft in te zetten, vertaald zich dat terug in je business.

Je kunt namelijk pas succes hebben als je het spel ook daadwerkelijk echt durft te spelen. Als jij als ondernemer binnen je comfortzone blijft en vooral inzet op veilig ga je ook geen grote dingen meemaken, laat staan dat je echt grote groei maakt. Ja, je zal de ene maand wat meer omzet hebben dan de andere maand, maar het echte verschil tegenover je ‘concullega’s’ ga je er echt niet maken.

Speel jij op safe en doe jij wat de rest doet (of misschien nog wel minder dan dat) of steek jij je hoofd boven het maaiveld uit?

Want wat gebeurt er als jij als ondernemer wel risico’s gaat durven nemen, door bijvoorbeeld te investeren in jezelf, je loondienstbaan opzegt of dingen gaat uitbesteden?

Je gaat het verschil maken door uit je comfortzone te stappen, dingen te doen die je heel eng en spannend vindt maar toch gaat doen.  Door een uitgesproken mening te hebben en content te maken waarmee je niet alleen waarde biedt maar ook mensen mee aan het denken zet. Daarmee gaan mensen zien dat je er bent! Daarmee ga jij je onderscheiden en daarmee ga jij uiteindelijk ook meer omzet creëren.

Maar waarom doe je dat dan nu (nog) niet? Wat jou tegenhoudt is angst. Angst wat anderen er van zullen vinden of bang dat je gaat falen. Want ja, stel dat het mislukt? En iedereen ziet dat? 

Maar daarmee speel je toch om te verliezen? Ik speel nooit een spel om te verliezen, ik speel het spel om te winnen. Want stel je eens voor het lukt wel? En je weet dat het wel een succes wordt, wat dan? Wordt het spel dan niet opeens ook leuker en avontuurlijker?

De afgelopen jaren heb behoorlijk wat BOLD moves gemaakt en daarmee ook een enorme groei voor mezelf gecreëerd. Misschien noem jij het nog geluk. Ik noem het een keuze, een keuze om het spel te winnen. 

Zo nam ik eind 2017 per direct ontslag bij mijn huidige werkgever. Een baan met veel verantwoordelijkheid, fantastische collega’s, een bedrijf dat groeiende was en een baan waarvoor ik gestudeerd had. Maar ondanks dat ik kostwinnaar thuis was en een dochtertje van toen net een half jaar, voelde ik aan alles dat dit was wat ik moest doen! Ik wist namelijk dat als ik dit naast mijn huidige baan ging doen ik mij niet voor 100% kon geven.

Vond ik het eng? Ja, want wat als het niet zou lukken? Wat als ik zou falen? Ook ik had die gedachten.

Toch voelde ik diep van binnen als ik er voor de volle 100%  voor zou gaan er wel degelijk succes zou uitkomen! Ik kon niet met een half been nog in loondienst blijven zitten, ik voelde in elke vezel van mijn lijf dat dit is waar ik voor gemaakt was. Vanaf dat moment ging ik steeds meer in mezelf investeren en eind zomer 2020 besloot ik zelfs om bijna € 4.000 in mezelf te investeren en nam ik een businesscoach in handen.  Zij liet mij inzien dat ik geen Lifecoach was maar dat ik er echt voor gemaakt was om andere ondernemers verder te helpen groeien. 

Slik! Ik? Een businesscoach? “Wat zouden anderen daar wel niet van vinden?”

“Want wie stond er nu op mij te wachten? En wie dacht ik wel niet wie ik was als ik andere ondernemers ging vertellen hoe zij hun business moesten runnen?” 

Maar het feit was dat ik binnen anderhalf jaar tijd al een succesvolle business had opgebouwd en ik alleen maar ondernemers aantrok. Mensen vol passie, met een ongelofelijke drive en die meteen door willen pakken waar dat gevraagd wordt. Precies die mensen die bij mij paste!

Vanaf dat moment ging alles steeds meer stromen en dacht ik zelfs dat ik de behaalde resultaten niet meer ging overtreffen. Maar ik bleef groeien, ik wilde mezelf blijven uitdagen en mezelf blijven stretchen. Want ik wist buiten die comfortzone dat is ‘where the magic happens”.

Begin 2021 een nieuwe business coach kwam per toeval op mijn pad en weer investeerde ik een flink bedrag in mezelf, ditmaal dik € 10.000. Weer die slik! Hoe ga ik dit aan mijn partner uitleggen?

Het werd trouwens niet echt een vraag maar een mededeling. Het was mijn bedrijf, mijn gevoel dat ik dit moest doen en mijn geld. Ik wist dat ik het eruit ging halen. Je snapt dat mijn partner hier niet blij mee was. Ik was net uit de schulden (deze stond op het dieptepunt op € 45.000) en mijn bedrijf was nog groeiende (misschien is sommige ogen nog wel startende, dacht ik). 

En dit kon ik toch ook wel alleen?!

Maar mijn gevoel zei: “Dit is wat je NU nodig hebt!”. Dus zei ik on the spot: “JA”.

Dat stemmetje in mijn hoofd ging helemaal los. “Want dit ging ik er nooit uithalen en wat als het niet zou lukken?”. Ik geloofde wel in die businesscoach maar het ontbrak mij vooral aan vertrouwen in mezelf…

Kon ik het zelf waarmaken?

Toch deed ik het, ondanks de angst, ondanks het stemmetje en ondanks de twijfel. En ik had al zeker niet de bevestiging van mijn omgeving nodig.

En wat blijkt? 

Afgelopen maand heb ik mijn hoogste omzet ooit gedraaid, weet ik dat er nog een hoop gaat komen en geloof ik meer dan ooit dat mijn droom werkelijkheid gaat worden! Mijn droom: die Jeep Wrangler Brute kopen. Ik geef helemaal niets om auto’s maar deze auto geeft mij het gevoel van ultieme vrijheid! De ultieme vrijheid dat ik overal naar toe kan en mijn dag kan indelen hoe ik dat wil!

Dat laatste heb ik al bereikt, nu die auto nog. Investeren in mezelf was en is het beste wat ik ooit gedaan heb!

Durf jij het risico te nemen? Of blijf jij spelen op safe? Wees geen spelbreker voor jezelf and let’s play the game. Durf jij het spel te spelen? Stuur me dan een WhatsApp bericht op 06 4642 5622 of een DM op mijn Insta account @joycescheijen.

P.S. = Heb je mijn nieuwe logo al gezien? Niet voor niets een PLAY button.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.