Workshop "Zonder schuldgevoel voor jezelf kiezen"

Dag 1 - Je bent goed zoals je bent

Super tof dat je mee doet aan de workshop ‘Zonder schuldgevoel voor jezelf durven kiezen’. Laten we maar meteen uit de startblokken schieten, want jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk resultaat zien! Samen gaan we er voor zorgen dat jij over drie dagen meer rust in je hoofd ervaart en natuurlijk dat jij zonder schuldgevoel voor jezelf durft te gaan kiezen.

Het resultaat een positieve mindset! Want 80% van je succes en groei is het gevolg van de juiste mindset. Hoe klein of hoe groot jouw doel ook is. En één ding gun ik jou zeker en dat is dat je niet meer het gevoel hebt dat je stilstaat. Het is namelijk mijn missie om jou in beweging te brengen!

De opdracht

Schrijf elke dag (vanaf vandaag) tenminste drie dingen op waar je enorm dankbaar voor bent in je leven. Dit mag alles zijn: die heerlijke koffie in de ochtend als je de kinderen naar school hebt gebracht tot die kleine wandeling die jij jezelf gunt tijdens de lunchpauze op je werk. Hoe groot of klein het ook is, dat maakt niet uit. Je hebt maar één regel: je mag nooit dezelfde dingen opschrijven. De vragen die jij jezelf hierbij kunt stellen zijn: Wat geeft jou elke dag een goed gevoel? Waar ben je trots op? Waar wil jij meer van aantrekken in je leven?

Waarom dankbaar zijn? Dankbaarheid is een zeer krachtige manier om onze gedachten zodanig te veranderen dat je ervoor kunt kiezen de wereld anders te zien. Je leert hierdoor te kijken naar de dingen waar je van geniet, de dingen die jouw energie geven en die jou dat gelukkige gevoel geven. Daar wil jij toch meer van, of niet soms?

De vragen hierbij mag beantwoorden zijn:

 • Heb jij het gevoel dat je overal en altijd jezelf durft te zijn?
 • Doe je de dingen omdat het van je verwacht wordt of omdat jij dat écht wilt?
 • Waar wil je meer van in je leven?
 • Wat zou je écht willen in je leven? en lees deze vraag nog eens: Wat wil je écht?

Dag 2 - Geluk

Wat maakt ons nu eigenlijk gelukkig? We streven allemaal naar gelukkig zijn. Maar wat maakt je nu eigenlijk écht gelukkig. Stel jij jezelf deze vraag wel eens? Welke dingen maken je nu écht gelukkig? En hoeveel tijd besteed je dan ook daadwerkelijk hier aan?

Deze workshop is erop gericht dat je jezelf steeds beter leert kennen. Dus gaan we aan de slag met: Hoe ziet geluk er voor jou uit? 

We vergeten namelijk vaak om echt te genieten van de dingen die er echt toe doen en tijd te besteden aan datgene wat ons nu echt gelukkig maakt.

De opdracht

Maak een moodboard van jouw mooiste leven. Ga naar Pinterest en zoek foto’s bij de volgende levensgebieden (max. 2 per levensgebied): familie/gezin, vrienden, reizen, wonen, carrière, relatie/partner, gezondheid, moeder/vriendin en jouw leven in het algemeen.

Tip: Gebruik de app Collage Maker om er een moodboard van te maken en zet het als achtergrond op je telefoon. Zo word je onbewust dagelijks aan je dromen herinnert.

De vragen voor vandaag waar jij antwoord op mag geven zijn:

 • Welke dingen ‘moet’ jij allemaal van jezelf?
 • Wat zorgt er nu voor dat jij je ongelukkig voelt?
 • Op welke momenten in je leven zet jij jezelf op nummer 1?
 • Welke 5 dingen maken jou écht gelukkig? 
 • Hoe zou jij hier meer tijd aan kunnen besteden?

Dag 3 - Kwetsbaarheid & Moed

Als kind is ons geleerd om moedig te zijn en geleerd om dappere keuzes te maken. Want dit is een teken van kracht. Maar er is ons ook geleerd om je niet kwetsbaar te mogen opstellen. Want dat is juist een teken van zwakte en dat is iets wat we niet graag van onszelf laten zien. Juist omdat het ons zo geleerd is.

Toch gaan kwetsbaarheid en moed hand in hand. Denk
maar eens aan een moedige keuze in leven. Hoe kwetsbaar was je toen je deze keuze maakte? Wat als je gefaald had, wat dan? Moed is niets anders dan angst voor iets hebben dat je heel graag wilt en toch gewoon doet. Ondanks dat je ongelofelijk kwetsbaar bent!

De opdracht

Neem je moodboard van gisteren erbij en de lijst van de dingen die jou gelukkig maken. Beschrijf vervolgens waar jij over één jaar wilt staan. Welke ambitie heb je? Wie of wat heb je nu nodig om een volgende stap te zetten? En wie moet jij zijn om je doel te behalen?

De overige vragen die hierbij horen zijn:

 • Wat was de moedigste keuze in je leven?
 • Hoe kwetsbaar voelde jij je toen?
 • Is jouw glas altijd half leeg of half vol?
 • Wil jij weer avontuur in je leven? Zo ja, waar wacht je nog op!